main photo CÓRDOBA CULTURAL CENTRE
CÓRDOBA CULTURAL CENTRE
Опубликовано 24.06.2015

CÓRDOBA CULTURAL CENTRE – UN MONUMENT CONTEMPORAN ÎNCADRAT ÎN LANDŞAFTUL URBAN


Locaţie:
Sarmiento Park, Córdoba city, Córdoba Province,  Argentina.
Situaţie: proiect finalizat în octombrie, 2014
Proiectul de arhitecutră şi de landşaft:  Arhitecţii: Ivan Castaneda, Alejandro Cohen, Cristian Nanzer, Inés Saal, Juan Salassa şi Santiago Tissot.
Suprafaţa totală: 15000 m2
Suprafaţa edificiului: 6170 m2
Costul proiectului: $ 41.000.000

Cu ocazia bicentenarului Republicii Argentina, în anul 2010 a fost lansat un proiect grandios de construcţie a unui Centru Cultural şi Istoric al provinciei Cordoba, dat fiind faptul că oraşul Cordoba este al doilea oraş ca mărime şi ca importanţă din Argentina. În acest sens s-a iniţiat un concurs de selecţie a proiectelor de arhitectură, din 40 de idei diferite şi ingenioase, învingător ieşind Bicentennial Auditorium And Pharos. Pe lângă condiţiile concursului, inclusiv şi cea de a crea un edificiu care să reprizinte istoria provinciei şi a ţării în ansalmblu, acest proiect a mai inclus şi farul impunător – un element metaforic cu rolul de a deveni un simbol naţional, aşa cum este, de exemplu – Obeliscul din Buenos Aires.

Crearea unui peisaj memorabil dintr-un edificiu a fost conceptul de bază ce a ghidat acest proiect, acesta din urmă incluzând în sine conservarea resurselor istorice şi culturale într-o clădire modernă, capabilă să satisfacă cerinţele omului contemporan: claritate, subzistenţă, capacitate de comunicare şi eficienţă energetică. Astfel, ideea construirii unui monument a generat ideea creării unui peisaj, ce ar permite diverse întâlniri publice.  Proiectul arhitectural se axează pe trei elemente de bază: construcţia scărilor (pavilionul), farul (un simbol vizibil de la mare distanţă) şi aleea (cu bifurcaţii şi căi conexe).

Construcţia prezintă o traiectorie disponibilă pentru plimbări, ce oferă numeroase posibilităţi de organizare a căilor de acces şi a punctelor de contact, exprimând, astfel, o geometrie a pluralităţii şi a fluxului social în spaţiile publice. Datorită amplasării sale în Sarmiento Park şi a stilului arhitectural abordat, edificiul este o intervenţie conjunctivă şi armonioasă dintre cadrul natural şi cel antropic, independentă de o perioadă de timp anumită. Ideea a constat în crearea unei construcţii care să amintească de topografia stâncoasă a oraşului Cordoba şi a peisajului său auster, farul înalt de 102 m, fiind singurul reper de referinţă.

Situat în zona de centru a parcului Sarmiento, între două muzee, terenul prezintă o depresiune de 6,5 m. Acest fapt a permis crearea unui strat ondulat de beton armat, fixat pe o platformă pietrificată. Farul bicentenar poate vi văzut de la o distanţă de câţva kilometri, acesta fiind indiciul Centrului Cultural Cordoba. Farul reprezintă o coloană elicoidală din beton, ce se roteşte în jurul axei sale pe o înălţime de 90 de metri. În vârf este fixat un catarg, ce înalţă farul până la 102 metri.



Toată operaţiunea a constat în înlocuirea unei suprafeţe de pământ cu o construcţie planificată. În acest fel, piața, care este de fapt acoperișul clădirii și Farul sunt singurele concepe tectonice considerate elemente urbane și de peisaj. Suprafaţa ondulată a acoperişului comunică cu partea inferioară a clădirii printr-o gaură largă. Pe lângă clădire există câteva curţi spaţioase, acestea fiind folosite drept parcări, spaţii de divertisment şi servicii.

Toate planele sunt organizate în structuri modulare de 9X9 m, ceea ce redă flexebilitatea necesară coexistenţei celor două programe din clădire: Centrul Istoric şi Central Cultural. Structura edificiului este completată de coloanele în formă de linii înclinate, dispuse perimetric în formă de „V”, capabile să reziste acţiunii seismice şi a presiunilor gravitaţionale.



Proiectul în sine, reprezintă un element topografic, ce are rolul să atragă vizitatorii în acest spaţiu public. Pe interior, construcţia respectă toate condiţiile şi cerinţele Centrului Cultural, astfel, aceasta nu prezintă o concurenţă celor două muzee din vecinătate. Prin realizarea acestui proiect arhitectural s-a produs o conectivitate urbană a spaţiilor publice şi s-a creat un important obiectiv turistic de talie internaţională.

 


 



Mai mult imagini puteţi vizualiza în galerie.  

Оставь Комментарий
ДРУГИЕ СТАТЬИ В ЭТОМ РАЗДЕЛЕ
Arhitext East Centric - 2016
Arhitext East Centric - 2016
Опубликовано 28.09.16
Подробнее more
Музей Народов в городе Швац
Музей Народов в городе Швац
Опубликовано 19.09.16
Подробнее more
A Beautiful House. Мой дом-моя крепость
A Beautiful House. Мой дом-моя крепость
Опубликовано 19.09.16
Подробнее more
Casa sulla collina. Архитектура
Casa sulla collina. Архитектура "день и ночь"
Опубликовано 01.09.16
Подробнее more
Ocean Eye. Дом-терраса
Ocean Eye. Дом-терраса
Опубликовано 23.08.16
Подробнее more
DAS в вашей почте
Введите ваш email адрес:
МЫ ТАКЖЕ РЕКОМЕНДУЕМ
das magazine
© 2017 Дизайн.Архитектура.Стиль. Все права защищены. Разработано: Idol-IT
Перепечатка текстов и фотографий, цитирование материалов журнала "Дизайн.Архитектура.Стиль." только с разрешения издателя. Издатель не несет ответственности за содержание рекламных материалов.